Mám 17ti měsíčního psa rhodétského ridgebacka a chodím s ním na výstavy. Chtěla jsem se zeptat jaký druh je pro nás vhodný,teď je ještě ve fázi vývinu a co pak v dospělosti s ohledem na výstavní kondici. Zahraniční značky preferují pro výstavní psy zátěžové krmivo a to je ve srovnání s vaším mnohem nabouchanější(nenapadl mě jiný výraz). A ještě se chci zeptat na konzervační látka, nějak se v tom nemůžu zorientovat. Vaše krmiva je konzervováno solemi a jiné značky konzervují vitamínem A. Jaký je mezi nimi rozdíl a nepoškozují dlouhodobým zkrmováním vnitřnosti?Kdesi jsem četla,že konzervace solí není dobrá a poškozuje ledviny psa.
Anonym
2003-03-26 05:03
Na dotaz odpověděl ing. Jan Jirásek, vývojový pracovník společnosti Fitmin. <p>
Paní bych doporučil toto:<br>
Protože Váš pes má nyní téměř 18 měsíců, lze ho z pohledu výživy považovat
za dospělého. Předpokládám, že Vašeho psa chcete krmit suchým krmivem a proto bych Vám doporučil náš výrobek Oskar adult regular. Toto krmivo je
určené pro dospělé psy v běžné zátěži. A právě zátěž, tzn. množství vydané
energie za určité časové období (den, týden) pro Vás bude nejlepším vodítkem
ke správnému stanovení typu krmiva. Z Vašeho dotazu není zřejmé, jakým
způsobem psa na výstavy připravujete a co všechno s ním děláte. Je proto
těžké odhadnout stupeň jeho zátěže a mohlo by se stát, že bude potřebovat
krmivo "nabouchanější". Například s Vaším psem chodíte každý den na cvičák,
nebo s ním každý den jezdíte na kole a pes musí několik km běžet, potom je
pro něj vhodné krmivo Fill performance. V žádném případě však samotný fakt,
že pes chodí na výstavy, není důvodem k volbě krmiva pro psy v zátěži. Jak
jsem pochopil z Vašeho dotazu, jde Vám o zdraví Vašeho psa, proto je dobré
vědět, že překrmování psa bílkovinou a energií (podávání nevhodného krmiva)
obvykle není bez zdravotních následků (obezita, poruchy ledvin, močové
kameny). <p>
Ochrana krmiva proti kažení je provedena několika způsoby:
<ul>
<li>
1. Typem úpravy krmiva = extruzí. Jedná se o krátkodobé působení vysoké
teploty a tlaku, kdy je krmivo doslova uvařeno.</li>
<li>
2. Vysušením krmiva na úroveň 8 - 10% vlhkosti, které zamezuje růstu
mikroorganismů.</li>
<li>
3. Pro případ nesprávného skladování, kdy vlhkost by překročila 10% jsou
použity ony konzervanty.<br> Jedná se o soli (chemický termín označující
výsledek neutralizační reakce, při které na sebe působí kyselina a zásada)
organických kyselin propionové a mravenčí. Jsou to látky ověřené a jejich
používání je schválené zákonem o krmivech. Tyto látky se používají i v
lidské výživě a v krmivu jsou obsaženy v minimálním množství.<br> Nejedná se
vůbec o používání kuchyňské soli (NaCl), jejíž nadbytek v krmivu je
nevhodný, může způsobovat vysoký krevní tlak a ledvinové potíže.
<br>V krmivu je vždy obsažen vit E (alfa tokoferol), který společně se stopovým
prvkem Selenem chrání buněčné stěny před působením volných radikálů = chrání
buňky (v těle zvířete) před oxidací.<br>
Dále může být v krmivu obsažen delta tokoferol, příp. gama tokoferol. To
jsou látky, které jsou schopny chránit krmivo před oxidací, hlavně tuk v krmivu = zabraňují žluknutí tuků. Často se používají ve směsi s rostlinnými
extrakty (např. rozmarýnový) a jsou označovány, jako přírodní antioxydanty.
Jsou to látky chemicky podobné vit. E, ale v těle zvířete nemají jeho
účinky.</li>
</ul>
<p>
Je to trochu komplikované, ale snad se mi podařilo Vám to trochu objasnit.